Rolex Submariner

De Submariner

De Oyster Perpetual Submariner is een icoon onder de duikhorloges. Het is het horloge dat een grote rol heeft gespeeld bij het toegankelijk maken van de onderwater­wereld. De Submariner werd gelanceerd in 1953 en was het eerste duikhorloge dat tot een diepte van 100 meter waterdicht was. Na de uitvinding van de Oyster, 's wereld eerste waterdichte polshorloge in 1926, was dit de tweede grote doorbraak op het gebied van de technische ontwikkeling van water­dichtheid. De Submariner vertegenwoordigt in de horlogewereld een historisch keerpunt.

Ondanks het experimenteren met duikhorloges sinds het begin van de jaren vijftig, lanceerde Rolex formeel de Submariner in 1953 met de referentie 6204. Het nieuwe uurwerk was extreem waterbestendig en kon een diepte van 100 meter aan, iets dat geen ander horlogemerk tot dan toe had geëvenaard. Hoewel de lancering van de Submariner als enorm succesvol werd beschouwd, zou het pas in de jaren zestig massaal het grote publiek hebben aangetrokken.

In de kern, is de hedendaagse Rolex Submariner vrijwel hetzelfde horloge dat Rolex meer dan een halve eeuw geleden voor het eerst onthulde. Bovendien is de Rolex Submariner sinds de introductie in 1953 de blauwdruk voor hedendaagse sporthorloges en werden bijna alle duikhorloges die tegenwoordig bestaan beïnvloed door de Rolex Submariner. Een belangrijk onderdeel van het blijvende succes van de Submariner is het feit dat de Rolex Submariner zijn robuuste en sportieve uitstraling al die jaren heeft behouden, terwijl hij tegelijkertijd altijd verfijnd genoeg is om te dragen bij een formeel etentje of bestuursvergadering.